Pušenje može narušiti ravnotežu bakterijske mikroflore u usnoj šupljini


Pušenje može narušiti ravnotežu bakterijske mikroflore u usnoj šupljini

Pušenje može dramatično promjeniti ravnotežu bakterijske mikroflore u usnoj šupljini, što može utjecati na rizik od bolesti usne šupljine, pluća i probavnog sustava, ukazuje nova studija. Sretna okolnost je da se prestankom pušenja može nakon nekoliko godina ponovno uspostaviti prijašnja ravnoteža bakterijske mikroflore. Inače, bakterijsku mikrofloru usne šupljine čini oko 600 različitih bakterija.

Istraživanje je pokazalo da pušenje povećava rast više od 150 vrsta bakterija te smanjuje rast oko 70 drugih vrsta bakterija. Pa tako pušenje smanjuje rast proteobakterija koje su bitne za razgradnju toksičnih kemijskih spojeva koji su posljedica pušenja, a povećava rast streptokoka koji potiču stvaranje karijesa.

Inače, ovo je prvo istraživanje koje ukazuje da pušenje ima veliki utjecaj na oralni mikrobiom. Buduća istraživanja bi trebala utvrditi koliko te promjene u ravnoteži bakterijske mikroflore usne šupljine mogu oslabiti obranu tijela od kancerogenih kemijskih spojeva iz duhanskog dima te potaknuti razvoj drugih bolesti u usnoj šupljini, plućima i probavnom sustavu.

Također, treba istaknuti da je tri četvrtine oralnih karcinoma povezano s pušenjem, no nije poznato da li promjene u oralnom mikrobiomu usljed pušenja doprinose razvoju tih karcinoma.

Nije na odmet spomenuti da je narušavanje crijevnog mikrobioma povezano s Crohnovom bolesti i nekim gastrointestinalnim karcinomima.

Izvor:
ISME Journal