Pušenje povezano s pogoršanjem amiotrofične lateralne skleroze


Pušenje povezano s pogoršanjem amiotrofične lateralne skleroze

Prema rezultatima nove studije, pušenje može ubrzati napredovanje amiotrofične lateralne skleroze (ALS) te skratiti duljinu očekivanog trajanja života oboljelima od ALS-a. Amiotrofična lateralna skleroza poznata kao i Lou Gehrigova bolest najčešća je progresivna bolest motoričkih neurona. Kod nje živčane stanice koje kontroliraju pokrete postepeno degeneriraju, što uzrokuje slabost mišića, paralizu i smrt zbog respiratornog zatajenja.

U čimbenike rizika za amiotrofičnu lateralnu sklerozu ubrajaju se izloženost pesticidima i insekticidima, te pušenje. Nasljedni oblik bolesti javlja se u oko 5 do 10 posto slučajeva, no u većini slučajeva amiotrofična lateralna skleroza se javlja sporadično, bez poznatog razloga. Amiotrofična lateralna skleroza javlje se u 1 do 3 osobe na 100.000 stanovnika, i to najčešće između 50. i 75. godine života. Nešto je češća u muškaraca.

Inače, većina oboljelih od amiotrofične lateralne skleroze umre u roku od tri do pet godina od pojave simptoma. Ovo istraživanje je pokazalo da su nakon postavljanja dijagnoze pušači u prosjeku živjeli 21 mjesec, bivši pušači 27 mjeseci, a nepušači 31 mjesec.  Zanimljivo je da je u pušača amiotrofična lateralna skleroza bila dijagnosticirana u mlađoj životoj dobi nego kod nepušača.

Izvor:
The Journal of Neurology Neurosurgery and Psychiatry