Redovito konzumiranje alkohola povećava rizik od fibrilacije atrija


Redovito konzumiranje alkohola povećava rizik od fibrilacije atrija

Osobe koje redovito konzumiraju čak i male količine alkohola izložene su većem riziku od razvoja poremećaja srčanog ritma znanog kao fibrilacija atrija, ukazuje nova studija koja je pratila gotovo 900.000 ispitanika tijekom 12 godina. Rezultati istraživanja su važni, obzirom da su čak i osobe koje piju jednu do dvije čaše alkohola dnevno, izložene većem riziku od fibrilacije atrija.

Inače, valja imati na umu da fibrilacija atrija povećava rizik od moždanog udara i drugih srčanih problema poput zatajivanja srca.

Zanimljivo je da su neka prethodna istraživanja ukazivala da umjereno konzumiranje alkohola kod nekih ljudi poboljšava zdravlje srca. Očito je da konzumiranje alkohola poboljšava opskrbu srčanog mišića krvlju, no ne pridonosi električnoj provodljivosti srca. Naime, oštećenja stanica koje su posljedica konzumiranja alkohola dovode do stvaranja malih količina vezivnog tkiva unutar srca koje uzrokuju nepravilan srčani ritam. Spomenuti poremećaj srčanog ritma, s vremenom je u osoba koje redovito konzumiraju alkohol, sve češći.

Izvor:
Journal of the American College of Cardiology