Redovito spavanje može biti ključno za ljude koji žive sa shizofrenijom


Redovito spavanje može biti ključno za ljude koji žive sa shizofrenijom

Dosljedno dobar san važan je za sve, no posebno je važan za pacijente sa shizofrenijom, pokazuje nova studija u kojoj je sudjelovalo 250 ispitanika. Naime, pokazalo se da su pacijenti sa shizofrenijom imali nestalne obrasce spavanja, neregulirane prijelaze između ciklusa spavanja i budnosti i pretjerano krute dnevne rutine koje su predskazivale pogoršanje simptoma.

Reguliranje ciklusa spavanja i budnosti važno je za vaše cjelokupno zdravlje, a ovi rezultati također se mogu proširiti na ljude bez mentalnih zdravstvenih problema.

Inače, od ranije je poznato da ljudi koji pate od shizofrenije imaju problema s uspavljivanjem i da se slabije odmaraju od osoba bez psihičkih problema.

Valja spomenuti, da sedativi koji se koriste za liječenje simptoma shizofrenije mogu produžiti san na 15 sati dnevno, a ova prevelika količina spavanja može imati negativan učinak na simptome. San od 12 do 15 sati može biti štetan i važno je izbjegavati pretjerano propisivanje sedativa i koristiti najmanju moguću dozu.

Također, pokazalo se da su, i bolnički i izvanbolnički pacijenti sa shizofrenijom imali manje aktivnih sati tijekom dana i provodili su više vremena spavajući ili pasivno odmarajući se.

Izvor:
Molecular Psychiatry