Regionalna borba protiv dijabetesa


Regionalna borba protiv dijabetesa

U suradnji Republike Hrvatske i Kraljevine Danske u Zagrebu će se sutra održati Regionalni dijabetes forum na kojemu će se uz prevenciju i liječenje posebno govoriti o ekonomskom učinku dijabetesa, te važnosti ranog otkrivanja šećerne bolesti.

U Europi danas 57 milijuna ljudi boluje od šećerne bolesti, što predstavlja oko 8.5 posto odrasle populacije od 20 do 80 godina. Broj oboljelih raste u svim životnim dobima što je posljedica  modernog stila življenja: porasta pretilosti, sjedilačkog načina života i tjelesne neaktivnosti. Procjenjuje se da se na liječenje dijabetesa u Europskoj uniji potroši 147 milijardi američkih dolara godišnje.

Šećerna bolest u Hrvatskoj je na osmom mjestu među vodećim uzrocima smrti a  vodeći je uzrok nastanka krvožilnih bolesti, bolesti bubrega, sljepoće i amputacije udova. U 2013. godini u Hrvatskoj je registrirana 241.990 osoba sa šećernom bolesti, no ukupan broj osoba koje boluju od te bolesti procjenjuje se na više od 400.000.

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) godišnje troši oko 2,5 milijardi kuna na liječenje dijabetesa i posljedica dijabetesa, tj. 11,5 posto svojih ukupnih troškova. Te alarmantne brojke otvaraju nužnost diskusije o bolesti koja je u porastu, a oboljelima znatno smanjuje kvalitetu života što je bio i motiv organizacije Regionalnog dijabetes foruma.

Organizatori Regionalnog dijabetes foruma su Ministarstvo zdravlja, Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, pokrovitelj je predsjednik Republike prof.dr. Ivo Josipović, a partneri su Veleposlanstvo Republike Danske u Hrvatskoj i tvrtka NovoNordisk.

Forum će okupiti kreatore zdravstvenih politika, vladine dužnosnike, predstavnike međunarodnih organizacije, udruge pacijenata, zdravstvene radnike, osobe s dijabetesom i medije iz regije. O važnosti prevencije dijabetesa na Regionalnom dijabetes forumu govorit će i danska kraljica Margareta II. i predsjednik Republike Hrvatske prof.dr. Ivo Josipović.

Republika Hrvatska već je ranije u više navrata s Kraljevinom Danskom imala dobra iskustva u suradnji oko važnih javnozdravstvenih pitanja i propitivanja kvalitete zdravstvene zaštite u europskim zdravstvenim sustavima. Posjet danske kraljice Regionalnom dijabetes forumu i iskazani interes za problematiku dijabetesa u Europi potvrđuje da je tema zanimljiva na više razina: mogućnosti liječenja, prevencija i poboljšanje kvalitete života oboljelih što će onda imati pozitivan učinak na ekonomske aspekte bolesti, tj. snizit će ukupne troškove liječenja.

U Hrvatskoj je 2007. usvojen Nacionalni program zdravstvene zaštite osoba sa šećernom bolešću, a 2011. i smjernice za liječenje šećerne bolesti. Nacionalni program prvenstveno je usmjeren na rano otkrivanje bolesti uključujući i gestacijski dijabetes (dijabetes u trudnoći) te smanjivanje pojave komplikacija dijabetesa.

Hrvatski Sabor usvojio je 2011. godine posebnu Rezoluciju o šećernoj bolesti s ciljem podizanja svjesnosti, smanjivanja pobola i smrtnosti, međuresornog uključivanja u borbu protiv šećerne bolesti te medijske podrške u prevenciji i liječenju.