Rizik od krvarenja kod uporabe acetilsalicilatne kiseline u starijih veći od očekivanog


Rizik od krvarenja kod uporabe acetilsalicilatne kiseline u starijih veći od očekivanog

Starije osobe koje svakodnevno uzimaju acetilsalicilatnu kiselinu kako bi spriječile drugi srčani ili moždani udar, izložene su većem riziku od gastrointestinalnog krvarenja nego što se očekivalo, ukazuje nova studija.

Smatra se da bi osobe starije životne dobi koje dulji vremenski period uzimaju acetilsalicilatnu kiselinu trebale uzimati i lijekove za ublažavanje žgaravice poput inhibitora protonske pumpe (IPP) kako bi smanjile rizik od gastrointestinalnog krvarenja koje može biti i smrtonosno.

Inače, niske doze acetilsalicilatne kiseline, obično 75 mg, imaju antitrombotski učinak te služe za prevenciju srčanog i moždanog udara.

Valja istaknuti da se od ranije zna da acetilsalicilatna kiselina povećava rizik od krvarenja u starijih osoba, no nije se znalo da je on ipak tako visok te da može ima imati takve posljedice.

Rizik od hospitalizacije zbog krvarenja u osoba mlađih od 65 godina koje su svakodnevno uzimale acetilsalicilatnu kiselinu iznosio je 1,5%, za osobe u dobi od 75 do 84 godine iznosio je 3,5%, a za starije od 84 godine 5%. Jednako tako, rizik od smrti usljed gastrointestinalnog krvarenja se također povisivao s godinama starosti.

Izvor:
The Lancet