Rizik od krvarenja u mozgu usljed primjene varfarina veći nego što se mislilo


Rizik od krvarenja u mozgu usljed primjene varfarina veći nego što se mislilo

Američko istraživanje u kojem je sudjelovalo gotovo 32.000 ispitanika u dobi od 75 i više godina, koji su imali poremećaj srčanog ritma znan kao fibrilacija atrija, pokazalo je da popularni antitrombotik varfarin može povećati rizik od teškog krvarenja u mozgu znatno više nego što se ranije mislilo.

Naime, pokazalo se da je gotovo svaki treći pacijent koji je uzimao varfarin imao neki oblik inatrakranijalnog krvarenja, i to čak više od jedne epizode.

Varfarin se primjenjuje kod pacijenata s fibrilacijom atrija kako bi se smanjio njihov rizik od moždanog udara. Inače, primjena varfarina smanjuje rizik od moždanog udara za gotovo dvije trećine.

No, mnogi liječnici nisu voljni propisivati varfarin starijim pacijentima, obzirom da oni često imaju ozljede glave zbog pada, koje mogu dovesti do katastrofalnog krvarenja.

Jednako tako, treba spomenuti da rizik od intrakranijalnog krvarenja također povisuju demencija, anemija, depresija, primjena antikonvulziva, te vrlo promjenjive razine varfarina u krvi.

Smatra se da rezultati ovog istraživanja naglašavaju važnost ravnoteže između dobrobiti i rizika primjene varfarina u starijih pacijenata s fibrilacijom atrija te potrebe za presonaliziranim pristupom liječenju.

Izvor:
JAMA Cardiology