SAD: Ciroza jetre češća nego što se mislilo


SAD: Ciroza jetre češća nego što se mislilo

Istraživanje provedeno u SAD-u pokazalo je da je učestalost ciroze jetre u SAD-u veća nego što se mislilo. Inače, mnogi ljudi s cirozom jetre nemaju simptome ciroze jetre, te se ciroza jetre u početnoj fazi bolesti najčešće otkrije tijekom rutinskih pretraga krvi.

Ciroza jetre je difuzna bolest jetrenog parenhima koja nastaje zbog nekroze hepatocita i predstavlja terminalni stadij mnogih jetrenih bolesti. Karakterizira ju stvaranje nefunkcionalnog fibroznog tkiva regeneratoni nodusi.

Simptomi ciroze jetre uključuju umor, slabost, gubitak teka, katkad uz mučninu i povraćanje, mukle bolove ispod desnog rebrenog luka te žuticu čiji intenzitet obično odražava težinu oštećenja jetre. Ciroza jetre može dovesti do zatajenje jetre i karcinoma jetre.

U SAD-u, ciroza jetre je dvanaesti vodeći uzrok smrti. Smatra se da od ciroze jetre u SAD-u boluje više od 633.000 odraslih osoba, a ne 400.000 kao što se prije mislilo.

Jednako tako, 69 posto Amerikanaca s cirozom jetre nije svjesno da boluje od ciroze jetre. Čimbenici koji pridonose razvoju ciroze jetre su alkoholizam, dijabetes i hepatitis C. Također, ciroza jetre je češća u starijih osoba, muškaraca i osoba s nižim obrazovanjem.

Izvor:
Journal of Clinical Gastroenterology