SAD: Smrtnost od kroničnih respiratornih bolesti u porastu


SAD: Smrtnost od kroničnih respiratornih bolesti u porastu

U posljednjih 35 godina se u SAD-u broj Amerikanaca koji su umrli od kronične respiratorne bolesti značajno povećao, čemu je značajno doprinijela kronična opstruktivna plućna bolest (KOPB), ukazuje novo izvješće. Od 1980. do 2014. godine je više od 4,6 milijuna Amerikanaca umrlo od različitih kroničnih respiratornih bolesti.

Smrtnost od kroničnih respiratornih bolesti je u 1980. bila 41 na 100.000, a u 2014. je ona porasla na 53 na 100.000, što predstavlja porast od gotovo 31 posto za 35 godina.

U tom razdoblju, kronična opstruktivna plućna bolest (KOPB) bila je odgovorna za 85 posto smrtnih slučajeva te je KOPB trenutno treći vodeći urok smrti, ispred moždanog udara.

Druge kronične respiratorne bolesti koje su također u porastu uključuju: pneumokoniozu, bolest plućnog intersticija, astmu i sarkoidozu pluća.

Jednako tako, treba spomenuti da je u 2015. godini gotovo 7 posto svih smrtnih slučajeva u SAD-u bila posljedica kronične respiratorne bolesti.

Valja istaknuti da je pušenje jedan od najodgovornijih čimbenika koji su doprinijeli većoj smrtnosti od respiratornih bolesti.

Izvor:
JAMA