Smrtonosna bolest jetre povezana s pretilošću u porastu


Smrtonosna bolest jetre povezana s pretilošću u porastu

Bolest jetre obično je povezana s alkoholizmom ili hepatitisom, no pretilost i dijabetes postaju još strašnija prijetnja za potencijalno smrtonosno oštećenje jetre, otkriva nova studija. Naime, uznapredovala masna bolest jetre povećava rizik od smrti za gotovo sedam puta.

Valja istaknuti, da je masna bolest jetre tihi ubojica, obzirom da su njeni simptomi uočljivi tek kad je bolest već značajno uznapredovala.

Ovo stanje javlja se kada se višak masnoće počinje pohranjivati ​​u jetri, što uzrokuje upalu i na kraju ožiljke. Bolest masne jetre je u porastu i procjenjuje se da otprilike svaka četvrta osoba u svijetu pati od nje.

Također, valja istaknuti da je uznapredovala bolest masne jetre prestigla hepatitis C kao glavni uzrok ožiljkavanja jetre i glavni razlog za transplantaciju jetre.

Inače, treba reći da je masna jetra kod ljudi povezana s metaboličkim sindromom koji je povezan s povećanim rizikom od srčane bolesti, moždanog udara i dijabetesa tipa 2.

U osoba s masnom jetrom u kojih je ožiljkavanje jetre napredovalo, dolazi do razvoja komplikacija povezanih s jetrom, poput unutarnjeg krvarenja, ascitesa i mentalne zbunjenosti uzrokovane nakupljanjem toksina u tijelu i mozgu. Kako bolest masne jetre napreduje, sve je veća vjerojatnost da će pacijenti razviti dijabetes tipa 2 te doći do oslabljenog rada bubrega.

Izvor:
New England Journal of Medicine