Sok od bazge potiče sagorijevanje masti i zdravlje crijeva kod odraslih osoba s prekomjernom težinom
23.10.2024. 15:03
23.10.2024. 14:53
| Nutrients | Mr. sc. Dean Delić, dr. med.

Rezultati nove studije pokazuju da samo tjedan dana konzumacije soka od bazge značajno poboljšava oksidaciju masti, razinu glukoze i crijevnu mikrobiotu, što ga čini obećavajućim dodatkom prehrani za kontrolu pretilosti kod odraslih osoba s prekomjernom tjelesnom težinom.
Inače, bobice bazge bogate su antocijaninima, vrstom flavonoida, koji im daje prepoznatljivu ljubičastu boju i povećava njihove zdravstvene prednosti, uključujući poboljšanje tolerancije glukoze i oksidaciju masti.
Antocijanini su podrazred flavonoida s poznatim zdravstvenim dobrobitima protiv bolesti povezanih s pretilošću, uključujući dijabetes, dislipidemiju i kardiovaskularne bolesti.
Izvor:
Nutrients