Srčani udari sve češći u mlađih osoba, i to posebice u žena


Srčani udari sve češći u mlađih osoba, i to posebice u žena

Uvriježeno je mišljenje da je srčani udar (infarkt miokarda) bolest starijih muškaraca, no rezultati nove studije ukazuju da se srčani udar sve više javlja u mlađih osoba, i to posebice u žena. Smatra se da su ovi rezultati zabrinjavajući te da više pažnje treba posvetiti zdravlju mlađe populacije.

Učestalost srčanog udara kod mlađih žena porasla je s 21 na 31 posto, što je znatno više nego kod mlađih muškaraca.

Također, tijekom istraživanja je uočeno da mlađe žene imaju manju vjerojatnost od muškaraca da će im liječnik propisati terapiju za snižavanje povišene razine kolesterola, koronarnu angiografiju i koronarnu revaskularizaciju.

Tradicionalno, bolest koronarnih arterija se smatra bolešću muškaraca, pa se za žene koje dolaze na odjel za hitne slučajeve s bolovima u prsima ne smatra da su izložene velikom riziku.

Jednako tako, treba imati na umu, da je prezentacija srčanog udara drugačija kod muškaraca i žena, a žene imaju veću vjerojatnost da će se u njih pojaviti atipični simptomi u usporedbi s muškarcima, što može dovesti do nepravovremene dijagnoze srčanog udara.

Svakako treba podsjetiti da je glavni uzrok smrti u žena srčana bolest, a ne rak dojke ili rak maternice.

Istraživanje je također pokazalo da su visoki krvni tlak (hipertenziju) i dijabetes porasli kod svih pacijenata koji su imali srčani udar. U usporedbi s mladim muškarcima u studiji, mlade žene su imale veću vjerojatnost da će imati visoki krvni tlak, dijabetes i kroničnu bolest bubrega.

Izvor:
Circulation