Terapija mikrovalovima predstavlja napredak u liječenju raka štitnjače


Terapija mikrovalovima predstavlja napredak u liječenju raka štitnjače

Za neke ljude s rakom štitnjače, terapija mikrovalovima mogla bi biti alternativa kiruškom zahvatu, pokazuje nova studija. Naime, mikrovalna ablacija, koja koristi toplinu za uništavanje tumora, učinkovitije je ciljala rak štitnjače na više dijelova žlijezde od operacije, ukazuje nova studija.

Mikrovalna terapija imala je slične stope preživljavanja bez progresije bolesti u usporedbi s operacijom, koja uključuje uklanjanje cijele ili dijela štitnjače, pokazuju rezultati. Također je bila manje invazivna te je uzrokovala manje nuspojava od operacije.

Smatra se, da ovo otkriće dovodi u pitanje tradicionalne paradigme liječenja raka štitnjače te otvara nove mogućnosti za manje invazivne strategije upravljanja. Mikrovalna ablacija povezana je s manje komplikacija i može očuvati funkciju štitnjače, čime se poboljšava kvaliteta života pacijenata, što predstavlja značajan napredak u polju intervencijskog liječenja raka štitnjače.

Za potrebe studije, liječeno je gotovo 700 pacijenata s ranim stadijem papilarnog karcinoma štitnjače, koji je najčešći tip raka štitnjače.

Izvor:
Radiology