Tjelovježba povezana sa manjom vjerovatnoćom pokušaja suicida


Tjelovježba povezana sa manjom vjerovatnoćom pokušaja suicida

Prema rezultatima nove studije, tjelovježba je povezana sa značajnim smanjenjem broja pokušaja samoubojstva (suicida) među osobama s mentalnim ili fizičkim problemima.

Inače, mentalno i tjelesno zdravlje su međusobno isprepleteni. Osobe s kroničnim fizičkim stanjima sklonije su razvoju mentalnih bolesti, dok je za one s duševnim bolestima vjerojatnije da će patiti od niza drugih zdravstvenih stanja.

Također, poznato je da su mentalne bolesti kao što su depresija, anksioznost i posttraumatski stresni poremećaj (PTSP), povezane s većom učestalošću kardiovaskularnih bolesti, što se vjerojatno može pripisati štetnim učincima na spavanje, autonomnoj i endokrinoj disregulaciji i čimbenicima načina života kao što su kao što su pušenje, prehrana i tjelesna neaktivnost.

Jednako tako, treba spomenuti da se u istraživanju potencijalnih temeljnih mehanizama učinka vježbanja na ishode mentalnog zdravlja kod pacijenata sa simptomima depresije pokazalo da su osobe koje su vježbale povećale volumen mozga uključujući hipokampus, prednji cingularni korteks i prefrontalni korteks.

Izvor:
Journal of Affective Disorders