Tjelovježba utječe na pozitivne i negativne simptome shizofrenije


Tjelovježba utječe na pozitivne i negativne simptome shizofrenije

Analiza 15 studija pokazala je da za pacijente sa shizofrenijom, tjelovježba ima značajan učinak na pozitivne simptome shizofrenije (deluzije ili halucinacije) te negativne simptome shizofrenije (apatija, izolacija ili smanjenoo društveno funkcioniranje).

Inače, pozitivni simptomi shizofrenije mogu uzrokovati nasilno ponašanje i utjecati na društvene interakcije i svakodnevno funkcioniranje bolesnika. Ti su čimbenici također povezani s društvenom stigmom i visokom stopom hospitalizacija. Negativni simptomi shizofrenije mogu se pojaviti u bilo kojoj fazi shizofrenije. Prethodne studije pokazale su da negativni simptomi imaju ulogu i uvelike pridonose invalidnosti kod pacijenata sa shizofrenijom. Štoviše, pozitivni i negativni simptomi ne samo da utječu na same pacijente, već opterećuju i obitelji koje skrbe o tim pacijentima.

Prema mišljenju stručnjaka, rezultati ove analize sugeriraju da intervencije vježbanja, uključujući aerobne, višekomponentne ili neuromotoričke vježbe, mogu pomoći u poboljšanju kliničkih negativnih i pozitivnih simptoma shizofrenije. Konkretno, višekomponentna intervencija vježbanja u kombinaciji s aerobnim vježbama i vježbama otpora imala je umjeren učinak u poboljšanju pozitivnih i negativnih simptoma shizofrenije.

Izvor:
Journal of Environmental Research and Public Health