Transdermalni flasteri koji sadrže fentanil mogu biti smrtonosni za djecu


Transdermalni flasteri koji sadrže fentanil mogu biti smrtonosni za djecu

Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) jučer je upozorila da transdermalni flasteri koji sadrže opijatni analgetik fentanil mogu biti smrtonosni za djecu. Jednako tako, shodno ovom upozorenju, FDA je od proizvođača fentanila zatražila određene promjene na ambalaži lijeka.

Navedenim upozorenjem FDA je željela skrenuti pažnju pacijentima i zdravstvenim radnicima na opasnost od slučajnog izlaganja i nepravilnog skladištenja transdermalnih flastera koji sadrže fentanil.

Naime od 1997. zabilježena su 32 slučaja slučajnog izlaganja fentanilu, koji su za posljedicu imali 12 smrtnih slučajeva i 12 hospitalizacija.

Fentanil je snažan opijatni analgetik koji se koristi za ublažavanje bolova i jedan je od najupotrebljavanijih lijekova iz skupine sintetskih opioida.

Fentanil se u Hrvatskoj prodaje pod sljedećim tvorničkim imenima: Abstral, Durogesic, Fentagesic, Fentanil, Fentanyl i Matrifen.

Do predoziranja djeteta fentanilom dolazi kada dijete transdermalni flaster stavlja u usta ili ga zalijepi za svoju kožu. Predoziranje fentanilom može uzrokovati smrt usljed usporenja disanja i povišenja razine ugljičnog dioksida u krvi.

Kako bi se smanjila mogućnost kontakta djece s fentanilom, FDA preporuča da se transdermalni flasteri koji sadrže fentanil drže na sigurnom mjestu koje je izvan dohvata djece. Također, preporuča se bolje pričvršćivanje transdermalnog flastera za tijelo kako se ne bi odlijepio. Isto tako, tijekom dana trebalo bi više puta provjeriti je li transdermalni flaster na svojem mjestu.

Izvor:
FDA