Trihomonijaza češća u žena starije životne dobi


Trihomonijaza češća u žena starije životne dobi

Istraživanje provedeno u SAD-u na 7.593 žene u dobi od 18 do 89 godina pokazalo je da je trihomonijaza, spolno prenosiva bolest, učestalija u žena starije životne dobi nego u žena u dvadesetim godinama.

Trihomonijaza je infekcija rodnice ili muškog spolnog sustava koju uzrokuje protozoa Trichomonas vaginalis. Može biti asimptomatska ili izazvati uretritis, kolpitis ili ponekad i cistitis, epididimitis ili prostatitis.

Žene imaju simptome u rasponu od nikakvih do obilnog, žuto-zelenog, pjenušavog vaginalnog iscjetka uz osjetljivost vulve i međice s dispareunijom i disurijom. U muškaraca obično nema simptoma, no ponekad uretritis dovodi do iscjetka  koji može biti prolazan, pjenušav ili gnojan.

Dijagnoza se postavlja mikroskopskom pretragom vaginalnih ili prostatičnih sekreta ili uzgojem u kulturi brisa uretre. Trihomonijaza se liječi metronidazolom. Svakako treba imati na umu da se uz oboljelu osobu treba liječiti i njezin partner.

Ukoliko se trihomonijaza ne liječi može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme kao što su upalna bolest zdjelice ili komplikacije tijekom trudnoće, poput prijevremenog poroda.

Rezultati istraživanja pokazali su da je 13 posto žena starijih od 50 godina bilo zaraženo Trichomonasom vaginalisom te 11 posto žena starijih od 40 godina. Učestalost trihomonijaze u dvadesetgodišnjakinja bila je 8,3 posto.

Obično se misli da su spolno prenosive bolesti učestalije u mlađih osoba, no ovo istraživanje je pokazalo da je trihomonijaza učestalija u starijih žena.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) oko 173 milijuna ljudi u svijetu zarazi se svake godine s Trichomonasom vaginalisom.

Stoga znanstvenici preporučuju rutinski probir za seksualno aktivne žene, životne dobi od 40 i više godina.

Izvor:
Johns Hopkins Medicine PR