Trudnoća tijekom proljeća može povećati djetetov rizik od alergija na hranu


Trudnoća tijekom proljeća može povećati djetetov rizik od alergija na hranu

Istraživanje provedeno u Finskoj na 5.920 djece pokazalo je da je vjerojatnost da dijete razvije alergiju na hranu veća ako je dijete začeto u rano proljeće.

Inače više istraživanja je pokazalo da djeca koja su rođena u jesen ili zimu imaju veću vjerojatnost da će imati ekcem, poteškoće s disanjem i astmu nego djeca koja su rođena u proljeće ili ljeto.

Prema mišljenju voditeljice istraživanja dr. Kaise Pyrhonen postoji više razloga za ovakve rezultate, kao što su koncentracija peludi u proljeće, izlaganje suncu koje je povezano sa sintezom vitamina D te virusne infekcije.

Tako se pokazalo da do 4. godine života vjerojatnost da neko dijete ima alergiju na hranu varira prema sezoni rođenja, i to od 5 posto za djecu rođenu u lipnju i srpnju, do 9,5 posto za djecu rođenu u listopadu i studenom.

Izvor:
Journal of Epidemiology and Community Health