U Hrvatskoj 1.832 oboljela od COVID-19


U Hrvatskoj 1.832 oboljela od COVID-19

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata od COVID-19 oboljelo još 18 ljudi, što znači da imamo ukupno 1.832 oboljelih. Preminule su tri osobe. Ženska osoba od 96 godina s komorbiditetom, muška osoba 55 godina s komorbiditetom te ženska osoba stara 78 godina, također s komorbiditetom.

Testirano je 21.647 osoba, a u zadnja 24 sata njih 694. Pozitivnih 8.53%. Na respiratoru je 27 bolesnika, a hospitaliziranih 361. 

Možemo zaključiti da je ovo trenutno dobar rezultat, no s obzirom na ponašanje ovog virusa u većem dijelu Europe moramo biti oprezni i ne smijemo se pokolebati u poštivanju mjera, istaknuo je ministar zdravstva Vili Beroš.

Imamo danas vrlo povoljnu brojku, kakvu nismo imali dugo vremena zadnji puta je to bilo između 16. i 17. ožujka to je epidemiološki dobro, ali prije osam dana 88, i prije pet dana 66, situacija se poboljšava, ali imamo opterećenje 500 novooboljelih kumulativno, oni su imali svoje kontakte, možda ima onih za koje ne znamo da su bolesni, moramo to imati u vidu i konstatirati da opasnost nije prošla, rekao je Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a. 

Donijeli smo čitav niz mjera, sada uz povoljnu počinjemo razmatrati da pojedine mjere maknemo ili ukinemo, jedan od ključnih faktora pirenja bolesti je mobilnost. Sada smo procijenili da imamo povoljnu epidemiološku situaciju da se maknu ograničenja unutar županija ako to zatraže,  a između županija ograničenja ostaju, rekao je Capak.

Postoje dvije vrste testova, ispitujemo ih zadnjih nekoliko tjedna, kombinacije jednih i drugih mogu poboljšati naš uvid u situaciju. Svi štićenici gdje je došlo do pojave oboljenja su testirani, ono što će se dalje pokušati napraviti je da će se koristiti brzi testovi za tzv serološko testiranje, ne mogu detektirati nekog u prvih pet, šest dana, ali mogu povremeno i ako se radi o COVID-u unutar sedam, osam dana testovi će biti pozitivni.

Izvor:
HRT