U Hrvatskoj u posljednja 24 sata potvrđena 42 nova slučajeva COVID-19


U Hrvatskoj u posljednja 24 sata potvrđena 42 nova slučajeva COVID-19

Na današnjoj konferenciji za novinare Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu priopćeno je da je novim koronavirusom SARS-CoV-2 u Hrvatskoj zaraženo 1.950 osoba, što je 42 više u odnosu od jučer.

Ozdravilo je ukupno 869 osoba, 68 više nego jučer. Četrdeset i osam osoba je preminulo. 19 osoba je trenutačno na respiratoru. Dosad je obavljeno ukupno 27.614 testiranja. U samoizolaciji je ukupno 13.670 osoba.

Ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji je kazao kako se pojavilo novo žarište zaraze u  domu za starije u Koprivnici. Pozitivno je 13 korisnika, dva zaposlenika i dva kontakta. "Iz tog područja dolazi značajan broj zaraženih i oni su danas u ukupnom broju", dodao je.

Također, kazao je i kako se još analizira što se točno dogodilo u domu za starije u Splitu. Poručio je kako će im zbog složenosti slučaja trebati još nekoliko dana za analize, kako bi mogli donijeti utemeljene odluke. Naime, dio oboljelih je u samoizolaciji, pa ih se ne može intervjuirati. 

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Krunoslav Capak na konferenciji je poručio kako se radi na cjelovitoj izlaznoj strategiji relaksacije mjera. Ona bi trebala biti dovršena ovaj tjedan. Sve će, dodao je biti dogovoreno sa strukom i potrebama različitih dionika društva.

Prema posljednjim podacima, u svijetu je od COVID-19 oboljelo 2.585.369 osoba, umrlo je 179.856 osoba, a oporavilo se njih 705.740.

Izvor:
HRT, Corriere Della Sera