U zadnja 24 sata šestero novopreminulih od COVID-19


U zadnja 24 sata šestero novopreminulih od COVID-19

U zadnja 24 sata, u Hrvatskoj imamo 54 novodijagnosticirana bolesnika od COVID-19, ukupno 1.704, te šest preminulih bolesnika, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš na današnjoj konferenciji Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Preminuli su: muškarac, 60. godište, u Klinici za infektivne bolesti Zagrebu; u Rijeci ženska osoba, 51. godište; u Splitu žena, 35. godište, iz doma za starije osobe; muškarac, 41. godište, iz doma za starije osobe u Dicmu; te dvije osobe u Dubrovniku, 39. i 46. godište. Inače, svi preminuli su u imali kronične bolesti i kronična patološka stanja.

Do sada je testirano 18.359 osoba, a postotak pozitivnih je 9,28. Prosječna dob bolesnika je 49,94 godina.

Na novinarsko pitanje koliko ima istine u tome da svo osoblje u domovima ne koristi maske i rukavice, ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak je odgovorio da je Stožer distribuirao zaštitnu opremu na terenu, ali da im je teško reći koliko se ona koristi.

Na pitanje o Udbini, gdje je na snazi karantena, Capak je rekao da je situacija u Ličko-senjskoj županiji u najmanju ruku dobra, možda odlična, te da imaju vrlo mali broj oboljelih. Zbog dolaska jedne osobe za vrijeme potresa u Zagrebu infekt se raširio u dvije obitelji s kojima je povezana i vatrogasna zajednica, dodao je. Capak je naglasio da nitko od kontakata niti itko od oboljelih nema nikakve veze s domom za starije u Udbini te da u ovom trenutku nema opasnosti da se bolest proširi na dom.

Zamjenik načelnika Nacionalnog stožera civilne zaštite Damir Trut rekao je da će 60 tona opreme koja je stigla iz Kine biti dovoljno za 10-ak ili 15-ak dana, a naglasio je da 17. dolazi idući zrakoplov s opremom te nakon toga još pet aviona svaka dva dana.

Prema posljednjim podacima, u svijetu je od novog koronavirusa oboljelo 1.963.943 osoba, umrlo je 123.635 osoba, a oporavilo se njih 463.594.

Izvor:
HRT, Corriere Della Sera