Uloga prehrane u borbi protiv vitiliga


Uloga prehrane u borbi protiv vitiliga

Rezultati nove analize naglašavaju da se vitiligo, relativno rijedak autoimuni poremećaj kože, potencijalno razvija kao odgovor na povećane koncentracije somatskih reaktivnih vrsta kisika (ROS). Dok su neki teški metali (Cd, Hg i Pb) uključeni u razvoj stanja, utjecaj minerala u tragovima poput Zn i Cu ostaje neizvjestan i proturječan.

Općenito, dijete i prehrambene intervencije bogate molekulama koje smanjuju ROS (kao što su vitamin C, B12 i D, višestruko nezasićene masne kiseline (PUFA) i antioksidansi pokreću korisne ishode vitiliga i smanjuju opterećenje metabolizma, propadanje stanica, i oksidativni stres uzrokovan ROS-om.

Iako je malo vjerojatno da će zamijeniti farmakološke i fototerapijske intervencije protiv vitiliga, prehrambene intervencije predstavljaju bitan korak naprijed u smanjenju oslanjanja na te kliničke intervencije koje potencijalno mogu izazvati nuspojave. Međutim, potrebna su klinička ispitivanja velikih razmjera prije nego što ove intervencije postanu uobičajene.

Inače, vitiligo je rijedak autoimuni poremećaj karakteriziran gubitkom pigmentacije kože u obliku mrlja, obično oko usta, kose i očiju. Procjenjuje se da zahvaća između 0,004% i 2,28% svjetske populacije, a dok fototerapija i farmakološke intervencije mogu smanjiti vidljivost simptoma, za sada ne postoji lijek za to stanje. Dok mehanizmi koji podupiru razvoj i progresiju vitiliga tek treba razjasniti, pretpostavlja se da je stanje uzrokovano kombinacijom hormonalnih i genetskih čimbenika, posebno onih koji se odnose na propadanje stanica (melanocita), metaboličku neravnotežu i oksidativni stres.

Pretpostavlja se da povišene koncentracije reaktivnih kisikovih vrsta (ROS) u kombinaciji sa smanjenom učinkovitošću normalnih tjelesnih antioksidativnih mehanizama značajno pogoršavaju bolest.

Izvor:
Journal of Cosmetic Dermatology