Ultraprerađena hrana povezana s rizikom od dijabetesa kod mladih odraslih osoba


Ultraprerađena hrana povezana s rizikom od dijabetesa kod mladih odraslih osoba

Konzumiranje ultraprerađene hrane povećava rizik od zdravstvenih problema kod mladih odraslih osoba koji doprinose dijabetesu, upozorava nova studija. Povećanje unosa ultraprerađene hrane povezano je s većim rizikom od predijabetesa, kod kojeg visoka razina šećera u krvi u ranoj fazi može dovesti do dijabetesa tipa 2.

Više ultraprerađene hrane u prehrani također je povezano s povećanjem inzulinske rezistencije, što je još jedan faktor koji doprinosi dijabetesu.

Naime, čak i skromno povećanje unosa ultraprerađene hrane može poremetiti regulaciju glukoze kod mladih odraslih osoba s rizikom od pretilosti.

Smatra se, da ovi rezultati ukazuju na prehranu kao promjenjivi pokretač ranih metaboličkih bolesti i hitnu metu strategija prevencije među mladima.

Ultraprerađena hrana uglavnom se proizvodi od tvari ekstrahiranih iz cjelovitih namirnica, poput zasićenih masti, škroba i dodanih šećera. Također sadrži širok raspon aditiva koji je čine ukusnijom, privlačnijom i stabilnijom na polici, uključujući boje, emulgatore, arome i stabilizatore.

Primjeri uključuju pakirane pekarske proizvode, slatke žitarice, proizvode spremne za jelo ili za zagrijavanje i delikatesne nareske.

Izvor:
Nutrition and Metabolism