Upravljanje dijabetesom probioticima i sinbioticima


Upravljanje dijabetesom probioticima i sinbioticima

Unatoč nedavnom napretku u antidijabetičkom liječenju, značajan dio pacijenata i dalje ima suboptimalnu kontrolu glikemije. Među raznim novim strategijama za kontrolu glikemije, ciljanje na crijevnu mikrobiotu putem probiotika i drugih terapeutika predloženo je kao novi pristup upravljanju dijabetesom.

Kod dijabetesa tip 1 koji se odnosi na nedostatak inzulina, i dijabetesa tip 2, koji se javlja zbog inzulinske rezistencije, prijavljene su specifične promjene u sastavu i funkciji crijevne mikrobiote, koje se zajednički nazivaju crijevna disbioza. Probiotici su živi mikroorganizmi koji se povezuju s brojnim zdravstvenim dobrobitima kroz njihovu sposobnost obnavljanja homeostaze crijevne mikrobiote, poboljšanja integriteta gastrointestinalnog (GI) trakta i smanjenja upale.

Sinbiotici, koji su kombinacije probiotika i prebiotika, također privlače pažnju u području upravljanja dijabetesom kako bi se povećao rast i funkcije korisnih mikroorganizama prisutnih u GI traktu.

Globalna prevalencija dijabetesa nastavlja rasti svake godine. Procjene pokazuju da oko 465 milijuna odraslih između 20 i 79 godina u cijelom svijetu trenutačno živi s dijabetesom, a predviđa se daljni porast broja oboljelih od dijabetesa.

Nova meta-analiza otkrila je, da je probiotička i sinbiotička dopuna povezana sa značajnim poboljšanjima razine glukoze u plazmi natašte, serumskog inzulina i HbA1C.

Što se tiče različitih vrsta bakterijskih vrsta koje se koriste u formulacijama probiotika, određeni sojevi Lactobacillus i Bifidobacterium lactis povezani su s izraženim učincima, posebno u formulacijama s više vrsta. Stoga, terapijska učinkovitost probiotičkih intervencija za upravljanje dijabetesom može biti specifična za soj.

Izvor:
Clinical Nutrition