Usamljene osobe sklonije razvoju srčane bolesti i moždanog udara


Usamljene osobe sklonije razvoju srčane bolesti i moždanog udara

Usamljene i izolirane osobe izložene su većem riziku od razvoja srčane bolesti i moždanog udara, ukazuje analiza 23 studija u kojima je sudjelovalo više od 180.000 ispitanika. Smatra se da obraćanje više pažnje na usamljenost i socijalnu izoliranost može imati važnu ulogu u prevenciji ova dva vodeća uzroka pobola i smrti u svijetu.

Usamljenost i socijalna izoliranost povezani su sa 29 posto većim rizikom od srčanog udara ili angine pektoris te 32 posto većim rizikom od moždanog udara.

Inače, u nekim prijašnjim istraživanjima je usamljenost povezana s oslabljenim imunosnim sustavom, povišenim krvnim tlakom i prijevremenom smrti. Ovi rezultati nisu veliko iznenađenje obzirom da se zna da usamljenost povisuje krvni tlak i upalu, koji mogu povećati rizik od ateroskleroze, a koja pak povećava rizik od srčanog udara.

Također, treba spomenuti da povezivanje usamljenih i izoliranih osoba sa drugim osobama nije jednostavan zadatak. Smatra se da se pomoću interneta i društvenih mreža može smanjiti njihova socijalna izoliranost.

Izvor:
Heart