Usvajanje zdravih životnih navika važno za oporavak nakon operacije zbog kroničnog pankreatitisa


Usvajanje zdravih životnih navika važno za oporavak nakon operacije zbog kroničnog pankreatitisa

Mnogi ljudi koji su operirani zbog kroničnog pankreatitisa nastavljaju imati zdravstvenih problema u godinama nakon toga, a neki umiru u mladoj dobi, otkriva nova studija.

Jednako tako, pokazalo se da, iako je kratkoročno preživljavanje bilo visoko, više od jedne trećine pacijenata umrlo je unutar 10 godina od operacije, često u mladoj dobi.

Prema mišljenju stručnjaka, ovi rezultati naglašavaju koliko kronični pankreatitis može biti ozbiljan i koliko je važno da pacijenti imaju dugotrajnu njegu nakon operacije.

Gušterača je vitalni organ koji proizvodi enzime koji pomažu probavu i hormone koji reguliraju šećer u krvi. Kronični pankreatitis uključuje stalnu upalu organa koja ometa njegovo normalno funkcioniranje. Njegovi uzroci variraju i ponekad su nepoznati, ali dugotrajno prekomjerno opijanje jedan je od velikih doprinosa. Pušenje je također faktor rizika. Neki slučajevi povezani su s nasljednim mutacijama gena.

Također, pokazalo se da su unatoč teškoj bolesti, mnogi pacijenti nastavili pušiti (38%) ili zlorabiti alkohol (16%) u godinama nakon operacije. Jedna četvrtina i dalje je svakodnevno uzimala opioide.

Izvor:
Journal of the American College of Surgeons