Varfarin može povećati rizik od moždanog udara u bolesnika s aritmijom


Varfarin može povećati rizik od moždanog udara u bolesnika s aritmijom

Poznato je da velik broj starijih osoba uzima antitrombotik varfarin kako bi se zaštitili od srčanih tegoba. Međutim, rezultati nove studije ukazuju da je njegova primjena povezana s privremenim rizikom od moždanog udara u osoba s čestom aritmijom, fibrilacijom atrija.

Naime, bolesnici s fibrilacijom atrija imaju gotovo dva puta veći rizik za razvoj moždanog udara tijekom prvog mjeseca uzimanja varfarina, naspram bolesnika koji ga ne uzimaju.

Rezultati su iznenađujući, obzirom da se zna da se bolesnicima s fibrilacijom atrija preporuča uzimanje varfarina kako bi se smanjio njihov rizik od moždanog udara.

No, treba reći da su i neke prethodne studije ukazivale da postoji početno razdoblje povećane opasnosti od moždanog udara nakon što je bolesnicima lijek zamjenjen s varfarinom.

Bolesnici koi su na varfarinu mogu iskusiti privremeno stanje hiperkoagulabilnosti, u kojem su skloniji stvaranju krvnih ugrušaka.

Svakako treba spomenuti da je rizik od moždanog udara osobito velik u prvom tjednu uzimanja varfarina. Nakon 30 dana, rizik od moždanog udara u bolesnika koji uzimaju varfarin pada za manje od pola.

Izvor:
European Heart Journal