Veći unos glutena prije druge godine života povezan s rizikom od celijakije


Veći unos glutena prije druge godine života povezan s rizikom od celijakije

Djeca koja prije svoje druge godine života više konzumiraju namirnice koje sadrže gluten izložena su većem riziku od razvoja celijakije ukoliko su nosioci genetskog čimbenika rizika za celijakiju, ukazuje švedsko istraživanje u kojem je sudjelovalo 582 djece.

Naime, pokazalo se da djeca koja konzumiraju više od 5 grama glutena dnevno prije druge godine života, imaju veći rizik od razvoja celijakije nego djeca koja su svakodnevno konzumirala manje od 3,4 grama glutena.

Smatra se da ovo otkriće pruža uvid zašto u neke djece s genetskim rizikom dolazi do razvoja celijakije. Također, smatra se da ovo istraživanje pruža uvjerljive dokaze da količina glutena konzumirana u prvim godinama života ima ulogu u razvoju celijakije.

Inače, oko 1 do 3 posto svjetske populacije pati od celijakije. Celijakija je autoimuna bolest koja uzrokuje oštećenje tankog crijeva kada netko s bolešću konzumira hranu koja sadrži gluten. Gluten je protein koji se može naći u žitaricama poput pšenice, raži i ječma.

Izvor:
Clinical Gastroenterology and Hepatology