Veći unos ultraprerađene hrane povezan s povećanim rizikom od moždanog udara i kognitivnog pada


Veći unos ultraprerađene hrane povezan s povećanim rizikom od moždanog udara i kognitivnog pada

Osobe koje jedu više ultraprerađene hrane poput bezalkoholnih zaslađenih pića, čipsa i kolačića mogu imati veći rizik od problema s pamćenjem i razmišljanjem te moždanog udara od onih koji jedu manje prerađene hrane, ukazuje nova studija.

Ultraprerađena hrana ima visok udio dodanog šećera, masti i soli, a nizak udio proteina i vlakana. Uključuje bezalkoholna pića, slane i slatke grickalice, sladoled, hamburger, pečeni grah u konzervi, kečap, majonezu, pakirani kruh i aromatizirane žitarice.

Rezultati ove studije pokazuju da stupanj prerade hrane ima važnu ulogu u cjelokupnom zdravlju mozga. Prema mišljenju stručnjaka, potrebno je više istraživanja kako bi se potvrdili ovi rezultati i kako bi se bolje razumjelo koje komponente hrane ili obrade najviše doprinose ovim učincima.

Izvor:
Neurology