Veličina aneurizme mozga ne utječe na rizik od njenog prsnuća


Veličina aneurizme mozga ne utječe na rizik od njenog prsnuća

Istraživanje koje su proveli finski znanstvenici s University of Helsinki pokazalo je da veličina aneurizme mozga nema važnu ulogu u riziku od njenog prsnuća. Inače, prsnuće aneurizme mozga uzrokuje hemoragijski moždani udar koji obično završi oštećenjem mozga ili smrću.

Aneurizme su patološka proširenja krvnih žila usljed slabljenja stijenke krvne žile. Kao posljedica širenja aneurizme može doći do pucanja krvne žile i krvarenja koje može imati smrtni ishod. Aneurizma može biti i mjesto tromboze, te ishodište ugrušaka. Aneurizme se javljaju u oko 5 posto ljudi.

Čimbenici rizika za razvoj aneurizmi su ateroskleroza, hipertenzija te nasljedni poremećaji vezivnog tkiva kao što je Ehlers-Danlosov sindrom.

Aneurizme u mozgu su u većini slučajeva promjera manjeg od 2,5 cm, vrećastog (sakularnog) su oblika, a ponekad mogu biti male i bobičaste (septirane).

Mnoge aneurizme su asimptomatske, no neke od njih izazivaju simptome zbog kompresije na okolne strukture.

Šanse za preživljavanje prsnuća aneurizme su oko 50 posto, a preživjeli su često doživotni invalidi.

Rezultati ove studije, također su pokazali da u jedne trećine aneurizmi mozga dolazi do njihovog prsnuća, uključujući i jednu četvrtinu malih aneurizmi.

Jednako tako, pokazalo se da veličina aneurizme ima mali utjecaj na njen rizik od prsnuća, osobito kod muškaraca.

Rizik od prsnuća aneurizme osobito je visok u žena koje puše i imaju aneurizme veće od 7 mm ili više u promjeru. Rizik od prsnuća je značajno niži u muškaraca koji ne puše.

Izvor:
Stroke