Veličina moždanih stanica povezana s kvocijentom inteligencije


Veličina moždanih stanica povezana s kvocijentom inteligencije

Istraživanje koje su proveli nizozemski znanstvenici s Free University Amsterdam i Amsterdam University Medical Center pokazalo je da postoji izravna veza između veličine moždanih stanica i kvocijenta inteligencije (IQ). Naime, pokazalo se da su veći neuroni u temporalnom režnju mozga koji generiraju električne signale s većom brzinom, povezani s većom brzinom obrade i razinom inteligencije, što je povrđeno standardnim testom inteligencije.

Naš mozak djeluje kroz aktivnost gotovo 100 milijardi neurona koji prikupljaju, obrađuju i prenose informacije u obliku električnih signala. Do sada se nije znalo mnogo o tome koliko su razlike u svojstvima ovih stanica od osobe do osobe važne za ljudske kognitivne sposobnosti poput inteligencije.

Rezultati ovog istraživanja pokazali su da moždane stanice ljudi s višim IQ-om imaju duže, složenije dendrite i brže akcijske potencijale, osobito tijekom povećane aktivnosti. Jednako tako, pokazalo se da neuroni s većim dendritima i bržim akcijskim potencijalom mogu obraditi više informacija koje dolaze i mogu prenijeti detaljnije informacije drugim neuronima.

Inače, ovo je prva studija koja je uzela u perspektivu pojedinačnu stanicu i stanična svojstva s ljudskom inteligencijom.

Izvor:
eLife