Vitamin C poboljšava stopu preživljavanja kod sepse i ARDS-a


Vitamin C poboljšava stopu preživljavanja kod sepse i ARDS-a

Prema rezultatima nove studije, izgleda da vitamin C, inače poznat kao askorbinska kiselina, može poboljšati stopu preživljavanja kod sepse i sindroma akutnog respiratornog distresa (ARDS). Inače, oba stanja su potencijalno fatalna ako se odmah i na odgovarajući ne liječe. 

Valja spomenuti da inače vitamin C sudjeluje u raznim tjelesnim funkcijama, uključujući jačanje imunološkog sustava, apsorpciji željeza, zacjeljivanju rana, stvaranju kolagena i održavanju kostiju, zuba i hrskavice.

Ovo istraživanje je pokazalo da intravenska primjena vitamina C u visokim dozama smanjuje rezultate zatajenja organa, kao i biomarkere upale te oštećenje krvožilnog sustava kod pacijenata s ARDS-om i sepsom.

ARDS je tip insuficijencije pluća koji nastaje zbog mnogih različitih poremećaja što dovode do nakupljanja tekućine u plućima (plućni edem). Sindrom akutnog respiratornog distresa je hitno stanje koje može nastati u ljudi koji su prethodno imali zdrava pluća.

Sepsa pak označava sistemsku infekciju praćenu reakcijom tzv. sindroma sistemskog upalnog odgovora (engl. systemic inflammatory response syndrome = SIRS).

Također, treba spomenuti da su pacijenti koji su primali infuzije vitamina C imali kraći boravak u bolnici.

Izvor:
JAMA Network