Začeće moguće bez spajanja spermija i jajašca


Začeće moguće bez spajanja spermija i jajašca

Najnoviji eksperiment znanstvenika s engleskoga Sveučilišta u Bathu prkosi prirodi i jednoga bi dana mogao omogućiti dvojici muškaraca da imaju vlastito biološko potomstvo, objavljeno je u časopisu Nature Communications u kojemu se ističe i da bi se u doglednoj budućnosti proces začeća mogao ostvariti i bez ženske osobe.

Nova studija ne temelji se na činjenici da se djeca rađaju zahvaljujući isključivo oplodnji jajašca spermijima. Rezultati istraživanja obavljenih na miševima upućuju na to da je začeće moguće provesti spajanjem spermija s običnim stanicama, poput stanica kože ili ostalih tkiva, a da se pritom ne pribjegava kloniranju.

Rane eksperimente britanski su znanstvenici uspješno proveli na laboratorijskim miševima koji su dobili zdravo potomstvo.

Proveli su ih na način da su zahvaljujući posebnom kemijskom procesu "prevarili" spermije, "uvjerivši" ih da ulaze u jajašce. Neoplođenu jajnu stanicu su uz pomoć kemikalija pretvorili u određenu vrstu lažnog zametka koji ima puno toga zajedničkog s običnim stanicama, poput stanica kože, s obzirom na način na koji se dijele i kontroliraju svoj DNK. Potom su u lažni embrij ubrizgali spermu.

U eksperimentima na laboratorijskim miševima izgledi za postizanje uspješne trudnoće bili su 24 posto, rekao je dr. Tony Perry, jedan od znanstvenika koji su sudjelovali u studiji.

"Ovo je prvi put da je netko uspio dokazati da spajanje spermija i jajašca nije jedini put do potomstva i u suprotnosti je s uvriježenim, 200 godina dugim vjerovanjem. Mišje potomstvo je bilo zdravo, s normalnim životnim vijekom, a i njihova je mladunčad bila zdrava", kazao je Perry.

Ukoliko daljnja istraživanja budu uspješna, u nekim bi slučajevima iz procesa ljudske reprodukcije u potpunosti izostala ženska jedinka. Brojni znanstvenici takav scenarij smatraju "nestvarnim i utemeljenim na nagađanjima", no ipak ga u potpunosti ne isključuju.

Dakle, ako se postupak pokaže uspješnim, muški parovi moći će imati vlastitu biološku djecu, a žene koje su ostale neplodne zbog uzimanja lijekova za liječenje karcinoma ili zbog drugih invazivnih vrsta liječenja, vjerojatno će moći imati vlastitu biološku djecu.

Dobra strana ovakve reprodukcije je i mogućnost očuvanja ugroženih životinjskih vrsta, jer će znanstvenicima omogućiti spajanje sperme i somatskih stanica.

Dr. Perry kaže da su eksperimenti na miševima dokazali da tehnika načelno djeluje, no ističe da je pred znanstvenicima još puno posla kako bi proces bio u potpunosti tehnički izvediv.

Izvor:
Hina