Zapanjujući rezultati liječenja multiple skleroze transplantacijom matičnih stanica


Zapanjujući rezultati liječenja multiple skleroze transplantacijom matičnih stanica

Transplantacija matičnih stanica može pomoći nekim pacijentima s agresivnim oblikom multiple skleroze (MS) u kojih je standardna terapija bila neuspješna, ukazuje nova studija. U istraživanju je sudjelovalo 110 pacijenata s agresivnom multiplom sklerozom, u kojih je u zadnjih godinu dana, dva puta došlo do pogoršanja bolesti usprkos standardnoj terapiji. Valja spomenuti da su sudionici u istraživanju u prosjeku bili liječeni s tri lijeka.

Osnovna ideja transplantacije matičnih stanica je ponovno pokretanje (reboot) imunološkog sustava te spriječavanje napadaja.

U ovom istraživanju polovini pacijenata su izvađene i pohranjene matične stanice koštane srži. Zatim su pacijenti nekoliko dana bili podvrgnuti kemoterapiji kako bi se uništio postojeći imunološki sustav. Nakon toga, pohranjene matične stanice su unesene natrag u tijelo, gdje se tijekom vremena imunološki sustav ponovo izgradio.

Druga polovica pacijenata je pak bila liječena lijekovima kao što su natalizumab, interferon i glatiramer acetat. Spomenuti lijekovi su mogli usporiti, ali ne i zaustaviti, progresiju multiple skleroze.

Nakon tri godine praćenja, multipla skleroza je napredovala u 3 od 55 pacijenata u kojih je izvršena transplantacija matičnih stanica. Dok je u pacijenata koji su dobivali lijekove, multipla skleroza napredovala u 34 od 55 pacijenata.

Iako su rezultati zapanjujući, treba imati na umu da samo mali broj pacijenata s multiplom sklerozom može biti kandidat za transplantaciju matičnih stanica. Jednako tako, trenutno, samo određeni medicinski centri imaju potrebno znanje i iskustvo za vršenje transplantacije matičnih stanica.

Inače, transplantacija matičnih stanica nosi rizike, uključujući ozbiljne, čak i fatalne infekcije, dok je imunološki sustav potisnut. Valja istaknuti da niti jedan pacijent u ovom istraživanju nije umro zbog transplantacije matičnih stanica. 

Također treba spomenuti da su u ovom istraživanju sudjelovali samo pacijenti s relapsno-remitentnom multiplom sklerozom (RRMS).

Inače, transplantacija matičnih stanica se u mnogim bolnicama koristi za liječenje karcinoma.

Izvor:
JAMA