Vegetarijanci imaju manju vjerojatnost od oboljevanja od nekih karcinoma

Vegetarijanska prehrana je prehrambeni obrazac koji se općenito usredotočuje na veći unos povrća, voća, orašastih plodova i mahunarki, a istovremeno ograničava ili isključuje meso. Nasuprot tome, zapadnjačku prehranu karakterizira visok unos rafiniranih žitarica, prerađene hrane, crvenog mesa i slatkih pića.
Visok unos voća i povrća dovodi do povećane izloženosti fitokomponentima koji imaju antikancerogene učinke. Nadalje, isključenje unosa mesa u vegetarijanskoj prehrani smanjuje rizik od pretilosti, koja je povezana s mnogim vrstama raka. Iako je povezanost između vegetarijanskih prehrambenih navika i raka na različitim mjestima u tijelu ostala kontroverzna, utvrđeno je nekoliko čvrstih veza. Na primjer, konzumacija i prerađenog i neprerađenog crvenog mesa povezana je s povećanim rizikom od raka debelog crijeva.
Rezultati nove studije pokazali su vegeterijanci imaju značajno manji rizik od nevegeterijanaca za rak debelog crijeva, rak želuca, rak dojke, rak prostate i limfoproliferativne karcinome.
Trenutna studija istaknula je prednosti vegetarijanske prehrane u smanjenju rizika od nekoliko vrsta raka. Valja istaknuti, da nema dokaza koji bi ukazivali na to da vegetarijanski prehrambeni obrazac povećava rizik od bilo kojeg raka.
Prema mišljenju stručnjaka, potrebna su daljnja istraživanja kako bi se utvrdilo utječe li vegetarijanska prehrana i na rizik od raka gušterače, raka pluća i raka jajnika.