Započela kampanja SNAGA JE U NAMA


Započela kampanja SNAGA JE U NAMA

Rak dojke je najčešće dijagnosticirana zloćudna bolest u Europskoj uniji (EU). Više od 355.000 žena u zemljama EU-a se na godinu suoči s dijagnozom raka dojke (13,3 % od svih dijagnoza raka). Prema posljednjim objavljenim podacima u Hrvatskoj, u 2019. godini zabilježeno je 2.999 slučajeva raka dojke, a od te su zloćudne bolesti u 2020. godini umrle 722 žene. Stoga je tvrtka Salvus u suradnji s Udrugama Europa Donna i Nismo Same pokrenula kampanju SNAGA JE U NAMA

Tijekom listopada, tvrtka Salvus će od svake prodane bočice proizvoda Solgar Skin, Nails and Hair Formula donirati 10 kuna udrugama za psihološku pomoć oboljelima od karcinoma dojke te za projekt besplatnog prijevoza taksijem na kemoterapiju. Spomenuti proizvod biti će označen prepoznatljivom ružičastom vrpcom. 

Hrvatski forum protiv raka dojke Europa Donna dio je europske koalicije i krovna udruga za borbu protiv raka dojke u Hrvatskoj. Neovisna je, neprofitna organizacija čiji su članovi grupe i podružnice zemalja diljem Europe. Europa Donna Hrvatska radi na podizanju svijesti žena o raku dojke, promiče edukaciju, rano otkrivanje, optimalno liječenje, medicinsku i psihosocijalnu rehabilitaciju i radi na povećanju sredstava za istraživanje same bolesti.

Zahvaljujući kampanji SNAGA JE U NAMA osigurat će se dio novca potrebna za psihosocijalnu pomoć ženama oboljelih od raka, istaknula je predsjednica doc. dr. sc. Vesna Ramljak te dodala da je rak dojke treći maligni uzrok smrti u žena, nakon raka pluća i raka debelog crijeva. No, važna je i psihološka potpora u cjelokupnom procesu liječenja jer dijagnoza raka često uzrokuje snažne emocionalne reakcije. Najčešći osjećaj su šok, ljutnja, bespomoćnost, beznađe i nevjerica. Psihološka potpora integralni je dio liječenja i rehabilitacije. Prva razina potpore je emocionalna, koju oboljelima najčešće pružaju obitelj i prijatelji. Međutim, često je potrebna i druga razina pomoći – pomoć stručnjaka s iskustvom. Većinom su to psiholozi koji se bave zdravstvenom i kliničkom psihologijom. Stručna psihološka pomoć nije potrebna svim oboljelim osobama, ali jest nužna pogotovo kod izraženih anksiozno-depresivnih reakcija.

"Udruga Nismo same projekt besplatnog prijevoza taksijem na kemoterapiju neprekidno provodi od 18. ožujka 2018. godine. Zahvaljujući donacijama do sada su bili potpora za 620 žena oboljelih od raka kojima je osigurano više od 21.000 za njih besplatnih vožnji taksijem na kemoterapiju i zračenje, rekla je predsjednica udruge Ivana Kalogjera.

Sve onkološke pacijentice  koje se liječe u zagrebačkim bolnicama, i potreban im je prijevoz na terapiju, mogu se javiti na e-mail - info@nismosame.com. Za ostvarivanje mogućnosti usluge prijevoza taksijem, nije potrebno biti članicom Udruge.

"Tvrtka Salvus već devetu godinu zaredom donira novac udrugama žena oboljelih od raka, no ovaj put putem kampanje SNAGA JE U NAMA", rekla je brand menadžerica Solgara, Svjetlana Benčić Colarić, dr. med.."Liječenje raka dojke je dugotrajan proces, a teške lijekove tijelo nerijetko podnosi vrlo loše. Salvus je zato odabrao Solgarov proizvod Skin, Nails and Hair jer ljepota i zdravlje organizma dolaze iznutra. Vjerujem da će se građani i ove godine odazvati te poduprijeti našu kampanju SNAGA JE U NAMA te da ćemo zajedno učiniti mnogo", istaknula je Benčić Colarić. 

Inače, kampanju SNAGA JE U NAMA podržale su mnogobrojne osobe iz javnoga života: Josipa Pavičić, predsjednik Koalicije udruga u zdravstvo prof. edu. rehab. Ivica Belina, Dubravko Šimenc, Sandra Perković i Domagoj Jakopović Ribafish.

Dr.-Vesna-Ramljak,-Ivana-Kalogjera,-dr.-Svjetlana-Benčić-Colarić