Zdrava prehrana može smanjiti rizik od srčane bolesti za jednu trećinu
![Zdrava prehrana može smanjiti rizik od srčane bolesti za jednu trećinu](/var/cybermed/storage/images/vijesti/zdrava_prehrana_moze_smanjiti_rizik_od_srcane_bolesti_za_jednu_trecinu/3972460-1-cro-HR/zdrava_prehrana_moze_smanjiti_rizik_od_srcane_bolesti_za_jednu_trecinu.jpg)
Britansko istraživanje pokazalo je da muškarci i žene stariji od 40 godina mogu smanjiti svoj rizik od srčanog ili moždanog udara za jednu trećinu ukoliko usvoje zdrave prehrambene navike.
U istraživanju je sudjelovalo 162 osobe u dobi od 40 do 70 godina.
Pod zdravom prehranom se podrazumijevalo konzumiranje najmanje 5 obroka dnevno voća i povrća, ribe bogate omega-3 masnim kiselinama i cjelovitih žitarica. Jednako tako, kod zdrave prehrane je ograničen unos soli i šećera, te masnog i prerađenog mesa, kao i alkohola.
Nakon 12 tjedana prakticiranja zdrave prehrane uočeno je značajno sniženje krvnog tlaka za 4,2/2,5 mm Hg, smanjenje srčane frekvencije za 1,8 otkucaja po minuti, sniženje razine kolesterola za 8 posto, te smanjenje tjelesne težine za 1,3 kilograma.
Izvor:
American Journal of Clinical Nutrition