Zika virusna bolest povezana s autoimunom bolešću mozga


Zika virusna bolest povezana s autoimunom bolešću mozga

Prema mišljenju znanstvenika izgleda da bi Zika virusna bolest mogla biti povezana s još jednim neurološkim pormećajem, koji je sličan multiploj sklerozi, akutnim diseminiranim encefalomijelitisom koji se ubraja u demijelinizacijske bolesti. Inače, već dulje vrijeme se smatra da Zika virusna bolest uzrokuje mikrocefaliju, prirođenu malformaciju, te  neurološki poremećaj znan kao Guillain Barréov sindrom.

Kod akutnog diseminiranog encefalomijelitisa imunosni sustav oštećuju mijelinsku ovojnicu koja obavija živčana vlakna u središnjem i perifernom živčanom sustavu.

Akutni diseminirani encefalomijelitis obično počinje od 2 dana do 4 tjedna nakon virusne infekcije ili cijepljenja.

Prodromalni simptomi su vrućica, malaksalost, glavobolja, mučnina, povraćanje, pozitivni meningealni znakovi i poremećaji svijesti. Unutar nekoliko sati ili dana pojavljuju se razvijeni neurološki simptomi, poput poremećaja pokreta, akutne hemiplegije, ataksije, paralize kranijalnih živaca, gubitka vida, konvulzija, parapareza i paraplegija i poremećaja govora, s razvojem poremećaja stanja vijesti od letargije do kome, kao i zatajenja disanja.

Klinička slika bolesti je s obzirom na težinu bolesti raznolika, od promjena ponašanja, glavobolje i somnolencije, do brze pojave kome. Oboljeli od akutnog diseminiranog encefalomijelitisa se obično oporavljaju u roku od šest mjeseci, iako se bolest može ponavljati.

Virus Zika je flavivirus kojeg prvenstveno prenose komarci iz roda Aedes. No, virus Zika se može prenijeti i transplacentarno ili tijekom porođaja zaražene majke, te spolnim putem.

Svakako treba imati na umu da je Zika virus detektiran u krvi, urinu i slini tijekom akutne faze bolesti. Zika virusna RNK može biti prisutna u sjemenoj tekućini najmanje dva mjeseca nakon oporavka od Zika virusne infekcije. Postoji rizik prijenosa Zika virusa zaraženom krvlju i transfuzijskim pripravcima te potencijalno doniranjem sjemena zaraženog davatelja povratnika iz rizičnog područja.

Izvor:
American Academy of Neurology PR