Pretilost u djece povezana s povećanim rizikom od progresije u dijabetes tipa 2
Prema nedavno objavljenoj studiji, za djecu s predijabetesom, čimbenici povezani s povećanim rizikom od progresije u dijabetes tipa 2 (T2D) uključuju pretilost.
Prema nedavno objavljenoj studiji, za djecu s predijabetesom, čimbenici povezani s povećanim rizikom od progresije u dijabetes tipa 2 (T2D) uključuju pretilost.
Dvije porcije crvenog mesa tjedno povećavaju rizik od dijabetesa tipa 2 za 62%, pokazalo je novo istraživanje. Rizik se odnosi i na prerađeno i na neprerađeno crveno meso. Što je unos crvenog mesa bio veći, to je bio i veći rizik od dijabetesa.
Upotreba agonista glukagonu sličnog peptida 1 (GLP-1) za mršavljenje povezana je s povećanim rizikom od pankreatitisa, bilijarne bolesti, gastropareze i opstrukcije crijeva u usporedbi s upotrebom bupropion-naltreksona, ukazuje nova studija.
Pojedincu s dijagnosticiranim dijabetesom tipa 2 u dobi od 30 godina očekivani životni vijek mogao bi se smanjiti za čak 14 godina, upozorio je međunarodni tim znanstvenika.
Svakodnevno ispijanje crnog čaja može pomoći u ravnoteži razine šećera u krvi i spriječiti dijabetes tipa 2, oblik bolesti koji je usko povezan s pretilošću, ukazuje nova studija.
Dijabetes može ubrzati rast raka krvi poznatog kao multipli mijelom, te time utjecati na ukupno preživljavanje oboljelih od multiplog mijeloma, ukazuje nova studija. Inače, i neke ranije studije pokazale su da pacijenti s multiplim mijelomom i dijabetesom imaju niže stope preživljavanja.
Jutarnja i poslijepodnevna tjelesna aktivnost povezane su s nižim rizikom za razvoj dijabetesa tipa 2, ukaauju rezultati nove studije u kojoj je sudjelovalo 93.095 ispitanika bez dijabetesa tipa 2.
Konzumacija kombuche čaja tijekom četiri tjedna značajno je smanjila prosječnu razinu glukoze u krvi natašte kod dijabetičara, pokazala je nova studija. Inače, prethodne studije su pokazale da konzumacija kombuche može povećati proizvodnju inzulina u beta stanicama gušterače.
Inzulinska rezistencija je primarna patofiziologija u podlozi metaboličkog sindroma i dijabetesa tipa 2, a prethodne studije opisale su karakteristike crijevne mikrobiote i njenu ulogu u metaboliziranju glavnih hranjivih tvari u inzulinskoj rezistenciji.
Novo istraživanje pokazalo je, da je uporaba niske doze (100 mg dnevno) acetilsalicilatne kiseline među starijim osobama, u dobi od 65 godina i više, povezana s 15% nižim rizikom od razvoja dijabetesa tipa 2.