Home / Centri A-Z / Gastritis

Gastritis

  • Forum
  • FAQ
  • Kviz
  • Dijagnostički test
Gastritis

Što je gastritis?

Gastritis obuhvaća upalne promjene želučane sluznice, a gastropatija se odnosi na epitelne ili vaskularne promjene želučane sluznice, pri čemu je upalna sastavnica minimalna ili odsutna. Klasifikacije gastritisa su bazirane na dužini trajanja (akutni/kronični), histološkim značajkama, anatomskoj proširenosti i etiologiji.

Gastritis se može pojaviti iznenada (akutni gastritis) ili se može razviti polagano, tijekom vremena (kronični gastritis).

Gastritis je najčešće uzrokovan infekcijom s Helicobacter pylori, dok su ostali upalni uzročnici (bakterijski, virusni, parazitarni i gljivični) znatno rjeđi zbog utjecaja kiseline u želučanom lumenu.

Pojavi gastritisa mogu pridonijeti i drugi čimbenici kao što je traumatska povreda, redovito uzimanje sredstava protiv bolova kao i pretjerano uživanje u alkoholu.

Za većinu ljudi gastritis nije teška bolest i uz odgovarajuće liječenje, stanje se može brzo popraviti.

Povezano sa gastritisom

Približavanje kraja kalendarske godine često je povezano s pretjeranim uživanjem u hrani i piću. To je jedino doba u godini kada malo tko vodi brigu o zdravoj prehrani i koliko kalorija hranom unosi ili pak razmišlja o svom postblagdanskom izgledu. Delicije koje se tih dana iznose na stolove, bilo slane ili slatke, neodoljive su izgledom i okusom. A potom, kad blagdani prođu, počinjemo zbrajati višak unesenih kalorija i procjenjivati koliko bismo kilograma stvarno trebali izgubiti, razumljivo, u što kraćem vremenskom razdoblju.

15 godina zdravstvenog portala Cybermed.hr
Revija za zdravlje
Prijava za newsletter

Anketa

Je li dvojni angažman liječnika u sustavu javnog zdravstva i privatnoj praksi koruptivna praksa i primjer sukoba interesa?

Ljekovito bilje