Dijagnosticiranje gastritisa


Dijagnosticiranje gastritisa

Vaš liječnik će vjerojatno posumnjati na gastritis već na temelju pregleda i razgovora o povijesti vaše bolesti, ali će vam dati i da obavite sljedeće pretrage kako bi se odredio točan uzrok vaših tegoba:

  • Pretrage krvi - Pretragom krvi se provjerava prisutnost protutijela za bakteriju H. pylori. Pozitivan rezultat znači da ste tijekom života došli u doticaj s tom bakterijom, ali to ne znači da ste trenutno i zaraženi. Pretragom krvi može se ustanoviti jeste li anemični, a to može biti rezultat krvarenja uzrokovanog gastritisom.
  • Izdisajni test - Ovom jednostavnom pretragom može se ustanoviti jeste li zaraženi bakterijom H. pylori.
  • Pretraga stolice - Ovom se pretragom u uzorku vaše stolice provjerava prisutnost H. pylori. Pozitivni rezultat ukazuje na trenutnu infekciju. Liječnik će također provjeriti prisutnost krvi u stolici što je znak krvarenja iz želuca uzrokovanog gastritisom.
  • Endoskopija gornjeg gastrointestinalnog trakta - Ovom pretragom liječnik provjerava postoje li neke nenormalnosti u gornjem dijelu probavnog sustava koje nisu vidljive na rendgenskoj snimci. Tijekom te pretrage liječnik kroz usta umeće tanku, savitljivu cijev na kojoj je žaruljica (endoskop) te ju kroz jednjak i želudac vodi do dvanaesnika (duodenum). Dobit ćete lagani anestetik prije nego progutate endoskop kako bi što lakše podnijeli pretragu. Ako dio tkiva u probavnom sustavu izgleda sumnjivo, liječnik će pomoću instrumenta koji se uvodi kroz endoskop uzeti mali uzorak tog tkiva (biopsija). Uzorak se zatim šalje u laboratorij na patohistološku analizu. Endoskopski pregled gornjeg dijela probavnog sustava traje 20 do 30 minuta. Zahvat je rijetko kad rizičan, a uključuje krvarenje ili perforaciju sluznice želuca. Najčešća komplikacija je lagana upala grla uslijed gutanja endoskopa.
  • Rendgensko snimanje gornjeg gastrointestinalnog trakta - Rendgenskim snimanjem želuca i dvanaesnika provjerava se prisutnost znakova gastritisa i drugih probavnih poteškoća. Prije snimanja popije se tekućina (barij) koja oblaže sluznicu probavnog trakta pa se on jasnije vidi na rendgenskoj snimci.

Zadnja izmjena: 03.05.2024.