Lijekovi za žgaravicu povezani s većim rizikom od dijabetesa


Lijekovi za žgaravicu povezani s većim rizikom od dijabetesa

Rezultati nove studije ukazuju da primjena popularnih lijekova za ublažavanje žgaravice, inhibitora protonske pumpe (PPI), može povećati rizik od razvoja dijabetesa tipa 2

Naime, pokazalo se da redovita upotreba inhibitora protonske pumpe, u koje se ubrajaju omeprazol, pantoprazol, rabeprazol, lansoprazol i esomeprazol, povećava rizik od razvoja dijabetesa tip 2 za 24 posto.

Također, otkriveno je da što je netko duže koristio inhibitore protonske pumpe, to njegov rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 bio veći.

Inhibitori protonske pumpe se koriste za liječenje gastroezofagealnog refluksa, peptičkog ulkusa, gastritisa i drugih probavnih poteškoća.

Inače, neka ranija istraživanja povezivala su njihovu dugotrajnu primjenu s većim rizikom od prijeloma kostiju, bubrežne bolesti, infekcija probavnog trakta i raka želuca.

Smatra se da bi osobe koje dugo uzimaju inhibitore protonske pumpe, trebale kontrolirati svoj šećer u krvi zbog promjena koje bi mogle ukazivati ​​na razvoj dijabetesa.

Valja istaknuti, da je studija također utvrdila 14 posto veći rizik od dijabetesa tipa 2 kod ljudi koji su uzimali drugu vrstu lijekova za ublažavanje žgaravice, antagoniste H2 receptora u koje se ubrajaju cimetidin, ranitidin, famotidin i nizatidin.

Izvor:
Gut