Kurkumin i omeprazol jednako učinkoviti u liječenju funkcionalne dispepsije


Kurkumin i omeprazol jednako učinkoviti u liječenju funkcionalne dispepsije

Prema rezultatima nove studije, kurkumin i omeprazol imaju sličnu učinkovitost u liječenju funkcionalne dispepsije. Također, čini se, da kurkumin i omeprazol nemaju sinergistički učinak.

Funkcionalna dispepsija je poremećaj koji se često javlja i može biti uzrokovan različitim čimbenicima, bez dokaza o drugim strukturnim bolestima koje pokazuju slične simptome. Četvrtina bolesnika s dispepsijom ima simptome koji zahtijevaju specifično liječenje, dok ostali nemaju simptome koji bi ih definirali kao funkcionalnu dispepsiju. Bolesnici s dijagnosticiranom funkcionalnom dispepsijom imaju postprandijalnu punoću, ranu zasićenost, epigastričnu bol ili peckanje.

Početni pristup liječenju funkcionalne dispepsije obično uključuje kombinaciju modifikacije ponašanja i prehrane, kao i lijekove bez recepta poput inhibitora protonske pumpe (PPI). Međutim, produljena uporaba IPP-a pokazala je potencijalno povećani rizik od prijeloma, nedostatka mikronutrijenata i infekcije.

Kurkuma, znanstveno poznata kao Curcuma longa L., ima dugu povijest široke upotrebe. Ova biljka ima vrijedan aktivni spoj, kurkumin, koji se koristi lokalno i oralno u medicinske svrhe. Iako se kurkumin često nalazi u hranjivim kremama i kozmetici, dostupan je i u obliku kapsula u prahu koje se koriste za liječenje raznih gastrointestinalnih problema, uključujući dispepsiju.

Izvor:
BMJ