Biljni lijekovi


Biljni lijekovi

Pod pojmom biljnih lijekova podrazumijevamo lijekove koji kao djelatne komponente sadrže tvari biljnog podrijetla, odnosno dijelove biljaka ili tvari dobivene preradom biljaka. Primjena biljnih lijekova poznata je koliko i povijest čovječanstva, a brojni suvremeni lijekovi dobiveni su kemijskim postupcima izolacije djelatnih sastojaka biljaka, a onda su proizvedeni postupcima kemijske sinteze u laboratorijima farmaceutskih tvrtki.

Acetilsalicilna kiselina koja se primjenjuje za ublažavanje bolova i snižavanje temperature dobivena je iz kore vrbe; digitalis koji se koristi liječenje zatajenja srca dobiven je iz pustikare; atropin koji se primjenjuje kod spazama, zastoja srca i u oftalmologiji dobiven je iz velebilja; ergotamin koji se koristi za zaustavljanje krvarenja iz maternice, dobiven je iz raževe glavnice; kinin za liječenje malarije dobiven je iz kore kininovca. I tako bismo mogli nabrojiti još mnoštvo primjera. Mnoge biljke mogu biti i izrazito otrovne i po život opasne. Jedna od najpoznatijih je bunika koju su u rimskom carstvu koristili za brojna ubojstva, a i Shakespeare ju je opisao kao otrov kojim je ubijen Hamletov otac.

Danas se kao biljni lijekovi koriste uglavnom oni čija je primjena dobro poznata, a količine djelatnih supstancija su u dozama koje su učinkovite i relativno sigurne. No, biljni lijekovi su ipak lijekovi, dakle supstancije koje djeluju na naš organizam. Kao i drugi lijekovi primjenjuju se u svrhu liječenja određenih bolesnih stanja ili sprečavanja nastanka pojedinih bolesti. Obzirom da sadrže supstancije koje djeluju na naš organizam trebaju se uzimati samo uz savjetovanje sa stručnjakom, dakle liječnikom ili ljekarnikom, a nikako se ne bi trebali uzimati na temelju reklame ili preporuke nestručnjaka. Također se trebaju točno primjenjivati prema uputi, dakle u određenoj dozi određeno vrijeme. U suprotnom ili neće imati učinka ili učinak može biti štetan za naš organizam.

Najpoznatiji biljni lijekovi koji se danas primjenjuju su biljni sirupi za liječenje kašlja koji se dobivaju od nekoliko različitih biljaka: slijeza, trputca, jaglaca, islandskog lišaja, majčine dušice, zatim gingko za poboljšanje cirkulacije, glog za srce, preparati soje i cimicifuge za tegobe u klimakteriju, kopriva za probleme prostate, medvjetka i brusnica za urološke probleme, kesten za probleme venske cirkulacije, odoljen za smirenje.

Biljni lijekovi se moraju proizvoditi prema vrlo strogim standardima, kako bi bila osigurana točna biljna vrsta koja se koristi za dobivanje djelatne komponente, te kako bi sirovina bila određene kvalitete. Kvaliteta biljne sirovine ovisi o načinu uzgoja biljke, vremenu njenog prikupljanja i daljnjoj obradi, odnosno sušenju i tehnološkom postupku dobivanja djelatne supstancije. Stoga je važno da biljne lijekove kupujemo samo u ljekarnama i specijaliziranim trgovinama koje smiju prodavati samo preparate koji imaju dozvolu Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, dakle kontroliranu prozvodnju.

Čajne mješavine također predstavljaju biljne lijekove, i mogu sadržavati biljke koje znatno djeluju na naš organizam. Stoga treba biti oprezan i prilikom nabavljanja čajnih mješavina kako bismo uvijek bili sigurni da uzimamo kontrolirani pripravak obzirom na sadržaj biljaka, njihovu čistoću i djelovanje. Izuzetno je važno gdje biljka raste, jer kroz zemlju, vodu i zrak ona može u sebe upiti otrove kao što su pesticidi ili teški metali, pa ako i sami poznajemo neko ljekovito bilje, ne bismo ga trebali prikupljati i koristiti dok god njegova kvaliteta nije ispitana.

Djelatne supstancije iz biljnih lijekova mogu stupiti u interakcije sa drugim lijekovima koje eventualno uzimamo, te promijeniti svoj učinak ili učinak drugog lijeka. To je posebno važno kod starijih osoba koje mogu istovremeno koristiti nekoliko različitih lijekova. Zbog toga je također važno da se prije primjene lijeka posavjetujemo sa stručnjakom, koji će nas savjetovati da li određeni biljni lijek smijemo uzimati u kombinaciji s lijekovima koji su nam već propisani. Biljni lijekovi mogu uzrokovati i nuspojave, pa je i stoga važno da se savjetujemo sa stručnjakom kako bismo bili upoznati koje nuspojave možemo očekivati i kada zbog tih nuspojava biljni lijek ne smijemo koristiti.

Dakle, napominjemo, iako biljne lijekove često smatramo vrlo sigurnima i slabo djelotvornima, ipak uvijek treba imati na umu da su to lijekovi, da djeluju na naš organizam, da nam mogu pomoći, ali i da mogu imati neželjeno djelovanje. Stoga se prije nabave i primjene uvijek moramo posavjetovati sa stručnjakom.

Zadnja izmjena: 27.08.2019.