Ispravna nabava lijekova - Zašto je izdano Upozorenje ALMP-a i HFD-a


Ispravna nabava lijekova - Zašto je izdano Upozorenje ALMP-a i HFD-a

Nedavno ste na stranicama Cybermeda mogli pročitati upozorenje Agencije za lijekove i medicinske proizvode RH (ALMP) i Hrvatskog farmaceutskog društva (HFD) o nabavci lijekova. Upozoreno je da lijekove isključivo nabavljate u ljekarnama i specijaliziranim trgovinama za prodaju lijekova na malo. Naime, u svijetu je poznato da se lijekovi, kao i svaka druga trgovačka roba, mogu krivotvoriti. Krivotvoreni lijekovi najčešće ne sadrže sastojke koji djeluju ljekovito, već neke nedjelotvorne sastojke, te takvi lijekovi neće imati svoj željeni učinak. U nekim slučajevima krivotvoreni lijekovi mogu i štetno djelovati na organizam.

U Hrvatskoj je vrlo stroga kontrola prometa lijekova. Sve hrvatske tvornice lijekova, i sve veletrgovine lijekova koje ih uvoze od stranih tvornica, dužne su svaku seriju, svakog lijeka, dati na kontrolu Agenciji za lijekove i medicinske proizvode RH. U okviru Agencije postoji laboratorij za kontrolu lijekova, u kojem se ispituje njihov sastav i količina sastojaka. Ljekarne i specijalizirane trgovine nabavljaju lijekove isključivo od veletrgovina, pa prema tome ne postoji nikakva bojazan da ćete dobiti krivotvoreni lijek, ako ga nabavite u ljekarni ili specijaliziranoj trgovini za promet lijekova na malo.

Međutim, ako ga nabavite putem interneta ili preko oglasnika, takav lijek nije kontroliran i zapravo nećete znati što ste zapravo kupili, a time možete i naštetiti svojemu zdravlju.

U istom upozorenju Agencije i HFD-a stoji i da lijekove ne nabavljate na svoju ruku. Često puta se dogodi da vam prijatelj ili susjed, u najboljoj namjeri, preporuči neki lijek, koji je njemu pomogao. Ipak, nikad nemojte uzeti tako preporučeni lijek, dok se ne savjetujete sa stručnjakom, vašim liječnikom ili ljekarnikom, jer taj lijek je propisan drugoj osobi, a ne vama. Liječnik propisuje lijek na temelju saznanja o vašim tegobama, uzimajući u obzir vaš spol, dob, stanje vašeg organizma, prehranu i eventualne druge bolesti od kojih bolujete. Ljekarnik prilikom izdavanja, posebno bezreceptnog lijeka (dakle onog, za kojeg nije nužno da se savjetujete s liječnikom), uzima u obzir, pored stanja vašeg organizma i druge lijekove koje vi trošite. Na temelju svojeg stručnog znanja i liječnik i ljekarnik će vam savjetovati lijek koji je najbolji za vas, koji će djelovati i koji vam neće naškoditi.

Najbolji primjer za to su lijekovi protiv glavobolje. Ima ih mnogo, svi su djelotvorni i često se rabe. Međutim, da bi za vas bili učinkoviti i sigurni, potrebno je uzeti u obzir niz činjenica: što je uzrokovalu glavobolju, da li bolujete od neke bolesti, da li uzimate neke druge lijekove, biljne lijekove ili dodatke prehrani, da li vam je želudac osjetljiv, da li imate povišen krvni tlak. Ovisno o tome preporučit će vam se i lijek.

Dakle, preporučujemo vam da se prije nabave i primjene svakog lijeka savjetujete s liječnikom ili ljekarnikom, kako biste bili sigurni da ćete trošiti lijek koji je upravo za vas najbolji i najsigurniji.

Zadnja izmjena: 29.08.2019.