Akcija upisa u Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica u Zagrebu


Akcija upisa u Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica u Zagrebu

U utorak 30. travnja, od 12 do 15 sati, u prostorijama Zaklade Ana Rukavina u Ulici kneza Mislava 10/1, održat će se akcija upisa u Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica. Akcija upisa organizira se u suradnji s tvrtkom dm-drogerie markt.

U Registar se mogu upisati sve zdrave osobe od 18 do 40 godina starosti. Proces upisa obuhvaća popunjavanje pristupnice i zdravstvenog upitnika te davanje uzorka krvi za HLA tipizaciju (postupak kojim se utvrđuju antigeni tkivne snošljivosti).

Svaka akcija upisa u Registar nosi poruku – lijek je u nama! Naime, svatko tko se upiše, može postati potencijalnim spasiteljem nečijeg života jer se transplantacijom koštane srži liječe bolesnici s akutnim i kroničnim oblikom leukemije te bolesnici s teškim oštećenjem koštane srži.

Hrvatski Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica trenutno broji 38.069   dobrovljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, od čega je tipizirano 33.275 uzoraka krvi. Iz Hrvatskog registra dobrovoljnih darivatelja KMS izdano je 27 transplantata, od toga 15 transplantata  bio je za primatelje u Hrvatskoj, a 12 za primatelje u inozemstvu.