Alkohol i pretilost mogu povećati rizik od raka jednjaka


Alkohol i pretilost mogu povećati rizik od raka jednjaka

Konzumiranje alkohola i prekomjerna tjelesna težina mogu biti opasna kombinacija kada je riječ o riziku od dvije najčešće vrste raka jednjaka, ukazuje analiza 46 studija u koje je bilo uključeno više od 15 milijuna odraslih osoba. Naime, rezultati analize ukazuju da se jedna trećina slučajeva raka jednjaka može spriječiti ukoliko se održava zdrava tjelesna težine te izbjegava konzumiranje alkohola.

Inače, ovo je još jedan dokaz da način života ima bitnu ulogu u riziku od karcinoma. Također, treba istaknuti da je dosada pretilost povezana s 11 vrsta karcinoma, a konzumiranje alkohola s 6.

Analiza je pokazala da se za svako povećanje indeksa tjelesne mase (ITM) za 5 jedinica rizik od adenokarcinoma jednjaka povećava za 48 posto. Adenokarcinom jednjaka se obično razvija u donjem dijelu jednjaka, a oko 60 posto karcinoma jednjaka u SAD-u se odnosi na adenokarcinome jednjaka.

Konzumiranje alkohola pak povećava rizik od planocelularnog (skvamoznog) karcinoma jednjaka. Pa se tako za svakih konzumiranih 10 grama alkohola u danu, što odgovara čaši piva ili vina, rizik od planocelularnog karcinoma jednjaka povećava za 25 posto. Inače, u SAD-u se jedna trećina karcinoma jednjaka odnosi na planocelularni karcinom jednjaka.

Alkohol može imati izravno karcinogeno djelovanje, ili može pogoršati gastoezofagealnu refluksnu bolest (GERB) koja za posljedicu može imati rak jednjaka.

Smatra se da bi u prehrani trebalo ograničiti unos alkohola, te povećati konzumiranje povrća. Jednako tako, trebalo bi povećati tjelesnu aktivnost, kako bi se smanjio rizik od karcinoma.

Ne treba zaboraviti da je rak jednjaka šesti najčešći uzrok smrti od raka u svijetu, te da je stopa preživljavanja za ovaj karcinom niska jer se u velikom broju slučajeva rak dijagnosticira u već poodmaklom stadiju.

Izvor:
American Institute for Cancer Research