Aminokiselina homocistein igra ključnu ulogu u ukrućenju aorte

Osim kolesterola, i aminokiselina homocistein također ima ulogu u ukrućenju aorte, tvrde rezultati nove studije. Naime, povišene razine aminokiseline homocisteina u krvi dovele su do kruće i manje elastične aorte u životinjskom modelu. Smatra se, da ovi rezultati doprinose boljem razumijevanju razvoja kardiovaskularnih bolesti poput ateroskleroze. Inače, mnoge kardiovaskularne bolesti imaju svoje podrijetlo u aortnoj disfunkciji.
Homocistein nastaje kao međuprodukt tijekom metabolizma druge aminokiseline, metionina. Ako se brzo ne razgradi, homocistein se nakuplja. To se često opaža kod starijih osoba. Prehrana s visokim udjelom masti i nedostatak tjelovježbe također mogu doprinijeti povećanju razine homocisteina u krvi.
Hiperhomocisteinemija, povišena razina homocisteina u krvi, neovisni je faktor rizika za aterosklerozu i, općenito, kardiovaskularne bolesti.
Učinci prehrane siromašne vitaminima B skupine i kolinom, koji su potrebni za razgradnju homocisteina, prehrane bogate kolesterolom, njihove kombinacije i povećane koncentracije homocisteina istražuju se u odnosu na biomehaniku abdominalne aorte. Ova studija je pokazala da nedostatak vitamina B skupine i kolina uzrokuje ukrućenje aorte čak i u odsutnosti hiperkolesterolemije, što sugerira moguću neovisnu ulogu u razvoju ateroskleroze.
Izvor:
Acta Biomaterialia