Bakar može zaštititi zdravlje mozga nakon moždanog udara


Bakar može zaštititi zdravlje mozga nakon moždanog udara

Nova studija koja je uključivala starije odrasle osobe otkrila je, da je veći unos bakra u prehrani povezan s boljom kognitivnom funkcijom, posebno kod osoba s poviješću moždanog udara

Prevalencija kognitivnog oštećenja stalno raste u cijelom svijetu, uglavnom zbog rastućeg globalnog starenja stanovništva. Kognitivni pad značajan je znak svih oblika demencije, od blagog kognitivnog oštećenja do Alzheimerove bolesti.

Nedavna istraživanja su pokazala da neravnoteža određenih mikronutrijenata, poput cinka, selena i bakra, u mozgu može dovesti do kognitivnog oštećenja i naknadnog razvoja neurodegenerativnih bolesti.

Bakar je vitalni mikronutrijent potreban za razvoj i funkcioniranje živčanog sustava. Međutim, optimalnu razinu bakra treba održavati za pravilno funkcioniranje mozga, jer njegov nedostatak može izazvati neurološke poremećaje, a predoziranje može dovesti do oksidativnog stresa i neurodegeneracije.

Trenutna studija uočila je izraženiji pozitivan utjecaj unosa bakra na globalni kognitivni rezultat među sudionicima s anamnezom moždanog udara. Postojeći dokazi također ukazuju na zaštitnu učinkovitost bakra u smanjenju rizika od moždanog udara i ublažavanju oštećenja neurona kod ishemijskog moždanog udara.

Bakar, kao kofaktor za antioksidativne enzime, pomaže u smanjenju proizvodnje slobodnih radikala i sprječavanju oksidativnog oštećenja lipida u mozgu. Bakar također pomaže u pretvaranju proupalnih makrofaga u protuupalne makrofage u mozgu, što dovodi do sprječavanja neuroinflamacije. Svi ovi procesi ističu neuroprotektivnu učinkovitost bakra, što također može osigurati kognitivne koristi.

Rezultati ove studije ukazuju na to da optimalna razina unosa bakra, s točkom infleksije od približno 1,22 miligrama dnevno, može poboljšati kognitivne funkcije kod starijih osoba, posebno onih s anamnezom moždanog udara.

Izvor:
Scientific Reports