Bayerov lijek rivaroksaban dobitnik Prix Galiena za 2010.


Bayerov lijek  rivaroksaban dobitnik Prix Galiena za 2010.

Istaknuti Odbor za nagrade zaklade Galien dodijelio je Bayerovom lijeku rivaroksabanu (Xarelto) međunarodnu nagradu Prix Galien za 2010. godinu u kategoriji Najbolja farmaceutska supstanca. Rivaroksaban je već prije dobio državne nagrade Prix Galien u Belgiji, Francuskoj i Švicarskoj.

Nagrada Prix Galien odaje priznanje izvanrednim dostignućima u poboljšanju zdravlja kroz razvoj inovativnih terapija, a smatra se ekvivalentom Nobelove nagrade u biofarmaceutskom istraživanju.

Rivaroksaban je prvi peroralni antikoagulans koji inhibira Xa faktor zgrušavanja krvi, a koristi se u prevenciji venske tromboembolije kod odraslih pacijenata koji su podvrgnuti elektivnom kirurškom zahvatu ugradnje umjetnog kuka ili koljena.

Profesor reumatologije i direktor Istraživačkog centra za biotehnologiju na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u New Yorku dr. Gerald Weissmann predsjedavao je odborom za međunarodne nagrade Prix Galien za 2010. godinu u kojem su se nalazili i mnogi laureati Nobelove nagrade. Ceremonija dodjele nagrada održana je u Američkom prirodoslovnom muzeju u New Yorku (SAD).

"Vrlo smo uzbuđeni zbog nagrade i počašćeni priznanjem ovog svjetski poznatog Odbora. Dodjelom međunarodne nagrade Prix Galien za Najbolju farmaceutsku supstancu ističe se usmjerenost na inovacije na koje je naša tvrtka usredotočena te naša stalna težnja za poboljšanjem kvalitete života pacijenata", izjavio je dr. Marijn Dekkers, predsjednik Uprave Bayer AG-a. "Xarelto je u usporedbi s trenutnom standardnom terapijom za sprječavanje venske tromboembolije u  pacijenata koji su se podvrgli operaciji cjelokupne zamjene kuka ili koljena bio puno učinkovitiji te je stekao vodeću poziciju na tržištu novih oralnih antikoagulansa".

Više:
Cérémonie Prix Galien 2010

Izvor:
Prix Galien